Nissan 370Z Forum  

Hard to get in gear

Good morning, I recently got my Z to 65,000 Miles 2013, clutch flywheel done about 20,000 miles ago. Latley it’s been really hard to get into gear, especially reverse. I

Go Back   Nissan 370Z Forum > Tech Area > Engine & Drivetrain

Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-11-2018, 10:20 AM   #1 (permalink)
Enthusiast Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Alabama
Posts: 450
Drives: 2005 crossfire Srt6
Rep Power: 4
cjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the rough
Default Hard to get in gear

Good morning, I recently got my Z to 65,000 Miles 2013, clutch flywheel done about 20,000 miles ago. Latley it’s been really hard to get into gear, especially reverse. I thought it was the cold we had, gave it a week then went ahead and did the csc again along with fluids. Still having an issue. It drives fine, doesn’t seem to be slipping but tough to get in gear sometimes. I don’t know much about hydraulic clutches, what could be the issue? Do we have any clutch adjustment, or clutch pedal adjustment?
Any ideas or fixes would be greatly appreciated


Edit
Wanted to bring the thread back up. Haven’t driven it much since I’ve gotten a beater but it shifts smoother, much easier in gear except when running it past say 5grand. It becomes very hard to get in gear and may grind slightly. Also when the clutch is coming back up I notice the pressure isn’t as strong. I was thinking about dropping it off and getting it re bled, hoping it’s that easy. If anyone’s had this issue please post up

Last edited by cjwsrt6; 02-20-2018 at 12:14 AM.
cjwsrt6 is online now   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 10:38 AM   #2 (permalink)
Premium Member
 
scope22's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Roswell, GA
Posts: 876
Drives: wife crazy
Rep Power: 8
scope22 is a splendid one to beholdscope22 is a splendid one to beholdscope22 is a splendid one to beholdscope22 is a splendid one to beholdscope22 is a splendid one to beholdscope22 is a splendid one to beholdscope22 is a splendid one to behold
Default

Syncros getting worn out probably which is causing the gate to open late/slowly, i have this issue in 5th, no griding just hard to get in the gear. Im just guessing...
scope22 is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 10:45 AM   #3 (permalink)
A True Z Fanatic
 
SouthArk370Z's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: South Arkansas
Posts: 6,620
Drives: 2014 Challenger
Rep Power: 1927
SouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond repute
Default

Your trans fluid may be too thick for the recent cold snap. If it's still happening when things warm up, scope22 may be right about synchros.
__________________
Nacho's OBD/CAN Wiki - Steering Lock Links - Download 370Z Factory Service Manual (FSM) -Search The370Z Bookmarklet
Mankind has progressed past the need for war but we haven't evolved that far. - NachoMahma
SouthArk370Z is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 11:04 AM   #4 (permalink)
Premium Member
 
Jayhovah's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: St. Pete, FL
Posts: 3,144
Drives: 520whp Fire Breather
Rep Power: 9945
Jayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond repute
Default

When you "did the csc again" did you replace with OEM or upgraded? It's possible your clutch hydraulics are failing and you aren't getting enough travel to fully disengage. There is some adjustment in the pedal.
__________________
2013 Gun Metallic Sport - Gamma V3 Twin Turbogized
First DIY Gamma V3 TT Install * Jayhovah's Gamma V3 TT Install Pic'Z and Vid'Z * DIY: Washer Reservoir for the Boosted
Quote:
Originally Posted by redondoaveb
You've got a twin turbo sound system, I think you met your audio goals.
Jayhovah is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 11:10 AM   #5 (permalink)
Enthusiast Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Alabama
Posts: 450
Drives: 2005 crossfire Srt6
Rep Power: 4
cjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by Jayhovah View Post
When you "did the csc again" did you replace with OEM or upgraded? It's possible your clutch hydraulics are failing and you aren't getting enough travel to fully disengage. There is some adjustment in the pedal.
I replaced with a z1 HD, not the elimination kit. It is possible the clutch hydraulics are failing Iím sure, but without taking it to Nissan what would a fix be if thatís it?
cjwsrt6 is online now   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 11:26 AM   #6 (permalink)
Premium Member
 
Jayhovah's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: St. Pete, FL
Posts: 3,144
Drives: 520whp Fire Breather
Rep Power: 9945
Jayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by cjwsrt6 View Post
I replaced with a z1 HD, not the elimination kit. It is possible the clutch hydraulics are failing I’m sure, but without taking it to Nissan what would a fix be if that’s it?
Z1 HD CSC? (I didn't think they made one)

I would bet money that your CMC (Master) is failing. They are almost as fragile as the OEM CSC. It's inexpensive and relatively easy to replace. Joe@ZSpeed (the resident clutch expert vendor) always recommends changing the CMC and CSC together because of it.

I had similar symptoms you are describing and it was my CMC...
__________________
2013 Gun Metallic Sport - Gamma V3 Twin Turbogized
First DIY Gamma V3 TT Install * Jayhovah's Gamma V3 TT Install Pic'Z and Vid'Z * DIY: Washer Reservoir for the Boosted
Quote:
Originally Posted by redondoaveb
You've got a twin turbo sound system, I think you met your audio goals.
Jayhovah is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 02:34 PM   #7 (permalink)
Enthusiast Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Alabama
Posts: 450
Drives: 2005 crossfire Srt6
Rep Power: 4
cjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by Jayhovah View Post
Z1 HD CSC? (I didn't think they made one)

I would bet money that your CMC (Master) is failing. They are almost as fragile as the OEM CSC. It's inexpensive and relatively easy to replace. Joe@ZSpeed (the resident clutch expert vendor) always recommends changing the CMC and CSC together because of it.

I had similar symptoms you are describing and it was my CMC...
I apologize. Not the Z1, it was a different brand. I think they did the CMC, Iíll have to check the paperwork and see, but I think so. Thatís why Iím afraid if itís something other than those.
cjwsrt6 is online now   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 03:15 PM   #8 (permalink)
Premium Member
 
Jayhovah's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: St. Pete, FL
Posts: 3,144
Drives: 520whp Fire Breather
Rep Power: 9945
Jayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond reputeJayhovah has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by cjwsrt6 View Post
I apologize. Not the Z1, it was a different brand. I think they did the CMC, I’ll have to check the paperwork and see, but I think so. That’s why I’m afraid if it’s something other than those.
I wouldn't be surprised if they replaced the CMC and it has still failed on you. They are almost as bad as the CSC, but doesn't get as much discussion.

I think RJM (the clutch pedal company, not the fake SC company) makes an HD Master.
__________________
2013 Gun Metallic Sport - Gamma V3 Twin Turbogized
First DIY Gamma V3 TT Install * Jayhovah's Gamma V3 TT Install Pic'Z and Vid'Z * DIY: Washer Reservoir for the Boosted
Quote:
Originally Posted by redondoaveb
You've got a twin turbo sound system, I think you met your audio goals.
Jayhovah is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 07:45 PM   #9 (permalink)
Base Member
 
LENTZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Kent, WA
Posts: 62
Drives: 2012 370Z Sport
Rep Power: 3
LENTZ is on a distinguished road
Default

Subscribed as almost identical problem.

I am at 65K Miles, had the clutch replaced 15K miles ago with a SB Stage 2 clutch, SB Flywheel, ZSpeed CMAK, RJM Petal, new CMC/CSC, and Redline trans fluid. Getting into reverse the last 2 weeks about every other time has been hard for me. I noticed if I put it in first and move 1 inch forward and then retry it works perfect.
cjwsrt6 likes this.
__________________
PSA: DO NOT ORDER FROM EVO-R

Last edited by LENTZ; 01-11-2018 at 07:48 PM.
LENTZ is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 11:37 PM   #10 (permalink)
Enthusiast Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Alabama
Posts: 450
Drives: 2005 crossfire Srt6
Rep Power: 4
cjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by Jayhovah View Post
I wouldn't be surprised if they replaced the CMC and it has still failed on you. They are almost as bad as the CSC, but doesn't get as much discussion.

I think RJM (the clutch pedal company, not the fake SC company) makes an HD Master.
I did the cmc with the csc. Iím going to drop it back off when I leave on vacation. Iím hoping itís just air in the lines, as the pedal does get mushy rarely. Still I donít think that explains gear issue, I think thatís more the clutch not engaging fully
cjwsrt6 is online now   Reply With Quote
Old 01-12-2018, 08:27 AM   #11 (permalink)
A True Z Fanatic
 
2011 Nismo#91's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 1,684
Drives: 2011 Nismo 370Z
Rep Power: 13
2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute2011 Nismo#91 has a reputation beyond repute
Default

Well twice I had it happen that when doing them CSC in my car, many times, that something wasn't aligned just right with the shifter itself and was causing trouble getting into 5,6 and/or reverse.
__________________
"The best performance upgrade is to the nut between the steering wheel and the seat."
2011 Nismo#91 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2018, 11:01 AM   #12 (permalink)
The370Z.com Sponsor
 
Joe@ZSpeed's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Ohio
Posts: 1,149
Drives: Nissan
Rep Power: 816
Joe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond repute
Default

What clutch and flywheel do you have, Sounds more like a clutch issue to me, It could just be its cold fluid esp if it is a thicker fluid in the trans.
Going to first gear first in cold weather is always a good idea to line up the gears.
If your pedal feels ok and is not dropping on you or changing feel normally the hydraulics are ok.
__________________

Phone 937-506-7224
E-Mail Sales@Zspeed.com

WWW.ZSPEEDPERFORMANCE.COM
Joe@ZSpeed is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2018, 10:15 AM   #13 (permalink)
Enthusiast Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Alabama
Posts: 450
Drives: 2005 crossfire Srt6
Rep Power: 4
cjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the roughcjwsrt6 is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by Joe@ZSpeed View Post
What clutch and flywheel do you have, Sounds more like a clutch issue to me, It could just be its cold fluid esp if it is a thicker fluid in the trans.
Going to first gear first in cold weather is always a good idea to line up the gears.
If your pedal feels ok and is not dropping on you or changing feel normally the hydraulics are ok.
This was my next thought, Iíll have to go back and find out what combo, it was a kit from z1. But Iím losing clutch pressure back up at higher rpm, which makes me think itís the hydraulics somewhere. I plan to drop it back off tomorrow and hope they can figure it out.
Clutch kit only has 20,000 if that on it
cjwsrt6 is online now   Reply With Quote
Old 01-17-2018, 11:05 AM   #14 (permalink)
The370Z.com Sponsor
 
Joe@ZSpeed's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Ohio
Posts: 1,149
Drives: Nissan
Rep Power: 816
Joe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond reputeJoe@ZSpeed has a reputation beyond repute
Default

If pedal is getting light at very high rpms normally that is in the clutch design or you are throwing the clutch too far past it's designed release, On some pressure plates with high RPM, the centrifugal force can try and hold that angle making the pedal feel "light", the stock clutch is very bad about doing this.
__________________

Phone 937-506-7224
E-Mail Sales@Zspeed.com

WWW.ZSPEEDPERFORMANCE.COM
Joe@ZSpeed is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2018, 12:01 PM   #15 (permalink)
Track Member
 
OldFart's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Carlisle, PA
Age: 55
Posts: 584
Drives: 2011 Wannabe Nismo
Rep Power: 729
OldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond reputeOldFart has a reputation beyond repute
Default

I have a similar issue getting into 5th, but that was after the dealer had just installed a new CSC. I haven't gotten underneath the car, but isn't there an adjustable "stop" for the shifter? If I am careful, goes in smoothly, but if I just push it into 5th, seems like I go past the engagement point. Prior to that I wasn't having any issues except for the 1st to 2nd shift when cold...
__________________
2011 Mag Black Sport with Nismo conversion - both interior and exterior. SPL suspension, Fortune Coilovers. Soon to have ARK grip catback, ARK HFC, Speed Force headers, ported upper and lower manifolds, EPS 70mm TB's, Admin Intake's.
OldFart is online now   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ticking noises on 3rd gear and 1st gear jerk Ni9TFiVE Engine & Drivetrain 5 12-07-2015 06:04 PM
1st to 2nd gear hard to shift.. jamesj1996 Engine & Drivetrain 18 12-24-2014 11:31 AM
Hard Left Hard Right Turning Air Bubble? JrumMusic Wheels & Tires 9 12-03-2014 11:25 AM
okay don't rip on me too hard but... edub370 Intake/Exhaust 11 07-23-2011 12:32 PM
hard to shift into 1st gear? Pharmacist Nissan 370Z General Discussions 12 08-11-2009 01:23 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2