Nissan 370Z Forum  

Loss of Communication Error

Hey guys...I'm not sure if this is the right area for this or not so I trust the mods to move it to the appropriate area if it's not. Here's

Go Back   Nissan 370Z Forum > Tech Area > Engine & Drivetrain

Like Tree3Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-24-2015, 12:51 PM   #1 (permalink)
Track Member
 
Pheonix's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 626
Drives: Black 370 6MT
Rep Power: 12
Pheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the rough
Default Loss of Communication Error

Hey guys...I'm not sure if this is the right area for this or not so I trust the mods to move it to the appropriate area if it's not.

Here's the situation, and I'll try to be as brief as possible. Last few weeks as the weather has gotten colder the car has sporadically been throwing up random warnings on the dash. Occasionally the Brake light will flash and disappear, and that's usually followed the the traction control slippery car icon and the VDC Off icon showing up...and these do not disappear until the car is turned off and back on.

I have done nothing to the car since last year before ZDayZ, which was to upgrade the brakes with Z1's lightweight rotor kit, lines and pads kit. I have had absolutely zero problems until this last few weeks, with this.

My buddy at FireStone already checked my alignment (was slightly off due to recent snow and rain hiding potholes) and reset it...and also checked for hidden codes, and found 2...low brake fluid (which was wrong, we checked...was still over halfway full) and a loss of communication indicating a shortage to the ABS, VDC and ECM, which we suspect is the primary culprit.

He advised I've got a bad ground somewhere and I should jack up the car and take a look...said it should be obvious wherever or whatever it is.

Here's my problem.

A) I have no idea what I'm looking for. Have never dealt with grounding issues.

B) If/When I find "it", I don't know what to do with "it".

So with all that being said, has anyone else experienced this problem before? If so, please advise how you fixed it, what your problem was, and what I can expect in terms of ease of repair in both financials and time spent.

Thanks so much!
__________________
"The line dividing good and evil cuts through the heart of every human being." - Aleksandr Solzhenitsyn
Pheonix is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 01:00 PM   #2 (permalink)
Rated Z
 
JARblue's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Austin, TX
Age: 38
Posts: 30,857
Drives: 2011 370Z Sport MT
Rep Power: 2684424
JARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Pheonix View Post
Here's the situation, and I'll try to be as brief as possible. Last few weeks as the weather has gotten colder the car has sporadically been throwing up random warnings on the dash. Occasionally the Brake light will flash and disappear, and that's usually followed the the traction control slippery car icon and the VDC Off icon showing up...and these do not disappear until the car is turned off and back on.

I have done nothing to the car since last year before ZDayZ, which was to upgrade the brakes with Z1's lightweight rotor kit, lines and pads kit. I have had absolutely zero problems until this last few weeks, with this.

My buddy at FireStone already checked my alignment (was slightly off due to recent snow and rain hiding potholes) and reset it...and also checked for hidden codes, and found 2...low brake fluid (which was wrong, we checked...was still over halfway full) and a loss of communication indicating a shortage to the ABS, VDC and ECM, which we suspect is the primary culprit.
Your first paragraph here is classic symptoms of low brake fluid level. The brake fluid reservoir should be filled to the max. Otherwise, heavy acceleration can slosh the fluid causing the e-brake BRAKE and/or SLIP lights to come on. I've had them come on with the fluid mid-way between min and max lines more than once.

Top off your brake fluid. I don't know anything about the loss of communication problem you are having, but I bet you anything the lights stop coming on randomly after you top of the brake fluid.
Rusty likes this.
__________________

2011 370Z 6MT Sport Gun Metallic | ARC | CJM | Ecutek | FI | RJM | R2C | SPL | Stillen | TWM | Z1 | ZSpeed |
JARblue is online now   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 01:07 PM   #3 (permalink)
Track Member
 
Pheonix's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 626
Drives: Black 370 6MT
Rep Power: 12
Pheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the rough
Default

Did that at the FS already, and of course on the way home not a single light was thrown...which is still too early to say was the root of the problem. I've gone some trips without a light at all, so I'm not quite comfortable putting a Check Mark next to this one yet...but definitely good advice, and thank you for it.
__________________
"The line dividing good and evil cuts through the heart of every human being." - Aleksandr Solzhenitsyn
Pheonix is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 01:35 PM   #4 (permalink)
Base Member
 
falicfr's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 182
Drives: 14 Sp/Tour/Nav/AT7
Rep Power: 28
falicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond reputefalicfr has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Pheonix View Post
Hey guys...I'm not sure if this is the right area for this or not so I trust the mods to move it to the appropriate area if it's not.

Here's the situation, and I'll try to be as brief as possible. Last few weeks as the weather has gotten colder the car has sporadically been throwing up random warnings on the dash. Occasionally the Brake light will flash and disappear, and that's usually followed the the traction control slippery car icon and the VDC Off icon showing up...and these do not disappear until the car is turned off and back on.

I have done nothing to the car since last year before ZDayZ, which was to upgrade the brakes with Z1's lightweight rotor kit, lines and pads kit. I have had absolutely zero problems until this last few weeks, with this.

My buddy at FireStone already checked my alignment (was slightly off due to recent snow and rain hiding potholes) and reset it...and also checked for hidden codes, and found 2...low brake fluid (which was wrong, we checked...was still over halfway full) and a loss of communication indicating a shortage to the ABS, VDC and ECM, which we suspect is the primary culprit.

He advised I've got a bad ground somewhere and I should jack up the car and take a look...said it should be obvious wherever or whatever it is.

Here's my problem.

A) I have no idea what I'm looking for. Have never dealt with grounding issues.

B) If/When I find "it", I don't know what to do with "it".

So with all that being said, has anyone else experienced this problem before? If so, please advise how you fixed it, what your problem was, and what I can expect in terms of ease of repair in both financials and time spent.

Thanks so much!
JARblue is right on. Brake fluid has to be at full mark. Had this problem with my Maxima.
falicfr is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 02:02 PM   #5 (permalink)
Track Member
 
Pheonix's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 626
Drives: Black 370 6MT
Rep Power: 12
Pheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the rough
Default

So the loss of communication code he got is...a byproduct of the brake fluid not being at max?

Or just the lights?

Either way it seems like I still have a problem....maybe.
__________________
"The line dividing good and evil cuts through the heart of every human being." - Aleksandr Solzhenitsyn

Last edited by Pheonix; 02-24-2015 at 02:32 PM.
Pheonix is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 03:55 PM   #6 (permalink)
Premium Member
 
Zbrah's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: The370Z.com
Posts: 4,941
Drives: 370Z
Rep Power: 2092
Zbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond reputeZbrah has a reputation beyond repute
Default

It's Phoenix. Sorry, I couldn't help it.

Good luck with your issue though, I hope it's a simple fix.
__________________
Zbrah is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 04:23 PM   #7 (permalink)
Rated Z
 
JARblue's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Austin, TX
Age: 38
Posts: 30,857
Drives: 2011 370Z Sport MT
Rep Power: 2684424
JARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond reputeJARblue has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Pheonix View Post
So the loss of communication code he got is...a byproduct of the brake fluid not being at max?
If you filled the brake fluid to the max and are still getting the loss of communication code, then they probably aren't related. If the code goes away with the lights, then it was likely the sensor's response to low brake fluid level.

I understand that the drive home isn't sufficient to say the problem is solved, but how long has it been? What makes you think you might still have a problem? Have any symptoms come back since you filled the reservoir?
__________________

2011 370Z 6MT Sport Gun Metallic | ARC | CJM | Ecutek | FI | RJM | R2C | SPL | Stillen | TWM | Z1 | ZSpeed |
JARblue is online now   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 05:15 PM   #8 (permalink)
Track Member
 
Pheonix's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 626
Drives: Black 370 6MT
Rep Power: 12
Pheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by Zbrah View Post
It's Phoenix. Sorry, I couldn't help it.

Good luck with your issue though, I hope it's a simple fix.
I know it is...at the time I made this account so many years ago, I did not lol...and alas, too late for the fix by the time I realized my error. Oh well. It's the grammar nazi aroma that never fails to attract correction; heheheh.

Oh well....on topic, still no lights of any kind since the top off, so I guess we'll see if I spring one on the ride home from work tonight.

I'm beginning to feel cautiously optimistic!
__________________
"The line dividing good and evil cuts through the heart of every human being." - Aleksandr Solzhenitsyn
Pheonix is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 07:26 PM   #9 (permalink)
Premium Member
 
Memphis370Z's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Memphis Area
Posts: 3,064
Drives: '09 MB
Rep Power: 90274
Memphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond repute
Default

Hey, Pheonix. Good to know there is another black Z running around Memphis!

Anyway, good luck with your issue. There are a few folks around town that may be able to help if you're still having an issue.
Memphis370Z is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 07:28 PM   #10 (permalink)
Now a Ronin Samurai
 
Rusty's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Pennsyltucky
Age: 63
Posts: 22,078
Drives: 2011 Nismo GM 6M
Rep Power: 2684407
Rusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond repute
Wink

The low brake fluid thing is a strange one indeed, because it is so misunderstood. How many threads are started because of it? Anytime you have the brake light and anti-slip light coming on. The first thing you should do is fill up the brake reservoir. Also the low fluid level is an indicator of your brake pads getting low.
JARblue likes this.
__________________
Group C Driver, After Mods-334HP-279Tor. STD.|F.I. LTH|CBE/12" Resonators|Stillen Gen3|285/35-19, 345/30-19 Mich PSS on 9.5x19 and 12x19 ForgeLine Rims, Nismo RC Brake Ducts,|UpRev Tuned|http://www.the370z.com/members-370z-...o-journal.html

Last edited by Rusty; 02-24-2015 at 09:05 PM.
Rusty is online now   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 08:05 PM   #11 (permalink)
Track Member
 
Pheonix's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 626
Drives: Black 370 6MT
Rep Power: 12
Pheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by Memphis370Z View Post
Hey, Pheonix. Good to know there is another black Z running around Memphis!

Anyway, good luck with your issue. There are a few folks around town that may be able to help if you're still having an issue.

Oh yes...I was one of the first 370s here , back in 09. Are you with DZC? I know of one or two other black 370s in the club, but I'm the only one with any heavy mods done that I'm aware of.

Nice to meet ya!
__________________
"The line dividing good and evil cuts through the heart of every human being." - Aleksandr Solzhenitsyn
Pheonix is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 08:09 PM   #12 (permalink)
Track Member
 
Pheonix's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 626
Drives: Black 370 6MT
Rep Power: 12
Pheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the rough
Default

Quote:
Originally Posted by Rusty View Post
The low brake fluid thing is a strange one indeed, because it is so misunderstood. How many threads are started because of it? Anytime you have the brake light and anti-slip light coming on. The first thing you sdould do is fill up the brake reservoir. Also the low fluid level is an indicator of your brake pads getting low.
I ran a Google search and found many and varying explanations for it on many makes and models, all the way to warped and damaged rotors. I admit I didn't search here because usually Google directs me to this site and an appropriate thread based on the way I form my searches...and it did not.

I apologize if this was redundant.
__________________
"The line dividing good and evil cuts through the heart of every human being." - Aleksandr Solzhenitsyn
Pheonix is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 09:05 PM   #13 (permalink)
Now a Ronin Samurai
 
Rusty's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Pennsyltucky
Age: 63
Posts: 22,078
Drives: 2011 Nismo GM 6M
Rep Power: 2684407
Rusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond repute
Wink

Quote:
Originally Posted by Pheonix View Post
I ran a Google search and found many and varying explanations for it on many makes and models, all the way to warped and damaged rotors. I admit I didn't search here because usually Google directs me to this site and an appropriate thread based on the way I form my searches...and it did not.

I apologize if this was redundant.
Hey, no problem.
__________________
Group C Driver, After Mods-334HP-279Tor. STD.|F.I. LTH|CBE/12" Resonators|Stillen Gen3|285/35-19, 345/30-19 Mich PSS on 9.5x19 and 12x19 ForgeLine Rims, Nismo RC Brake Ducts,|UpRev Tuned|http://www.the370z.com/members-370z-...o-journal.html
Rusty is online now   Reply With Quote
Old 02-24-2015, 10:12 PM   #14 (permalink)
Premium Member
 
Memphis370Z's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Memphis Area
Posts: 3,064
Drives: '09 MB
Rep Power: 90274
Memphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond reputeMemphis370Z has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Pheonix View Post
Oh yes...I was one of the first 370s here , back in 09. Are you with DZC? I know of one or two other black 370s in the club, but I'm the only one with any heavy mods done that I'm aware of.

Nice to meet ya!
Yep, I'm with DZC. Is this JC?
Memphis370Z is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2015, 01:06 AM   #15 (permalink)
Track Member
 
Pheonix's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Memphis
Posts: 626
Drives: Black 370 6MT
Rep Power: 12
Pheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the roughPheonix is a jewel in the rough
Default

Yup! is this the gentleman I've been speaking with about joining us at ZDayZ?
__________________
"The line dividing good and evil cuts through the heart of every human being." - Aleksandr Solzhenitsyn
Pheonix is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anyone seen this code? U1024,VVEL CAN communication COSMO Forced Induction 30 07-26-2019 11:22 PM
No Key error E-Licious Exterior & Interior 14 04-17-2014 07:22 PM
Error Code P0605 Internal Control Module Read Only Memory (ROM) Error Fearless_Z Tuning 3 02-10-2013 08:35 AM
Confirmation or communication after ordering? ryang Nissan 370Z Pricing / Ordering Discussions 1 12-02-2011 03:13 PM
Car to Car communication Osiris Audio & Video 9 05-04-2011 05:00 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2