Nissan 370Z Forum  

Brake & Battery light on start...alternator?

When I turn on my car, both the Brake and the Battery lights turn on together and the voltage meter reads anywhere from 10V-12V. A few minutes into driving, and

Go Back   Nissan 370Z Forum > Nissan 370Z Tech Area > Engine & Drivetrain

Like Tree9Likes
  • 3 Post By Spooler
  • 3 Post By SouthArk370Z
  • 3 Post By Rusty

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-17-2020, 01:01 PM   #1 (permalink)
Base Member
 
KingZTX's Avatar
 
Join Date: May 2018
Location: Austin
Posts: 216
Drives: Slow, homie
Rep Power: 119820
KingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond repute
Default Brake & Battery light on start...alternator?

When I turn on my car, both the Brake and the Battery lights turn on together and the voltage meter reads anywhere from 10V-12V. A few minutes into driving, and as the car warms up, voltage reads back to 14V and both the Brake and the Battery lights turn off simultaneously.

The battery is less than 2 years old.

According to this thread posted nearly 4 years ago, Signs of Alternator failing, another driver had the same issue, and it was recommended of him to get his alternator checked. He never confirmed it was the alternator.

As a result of reading the thread, I'm going to schedule for my Z to be checked by the local dealership () for alternator failure or wiring issues.

If it does need to be replaced, I've got the two options of sourcing an OEM remanufactured alternator from Z1 ($550), or to get one for half the price from Advanced Auto Parts that is manufactured by CARQUEST. I'm thinking it's better safe than sorry and I should go with the OEM Z1 part for $550, but wanted your guys take on sourcing an alternator from Advanced Auto.

Let me know what you think, thank you.
__________________
...and tomorrow I'll try again.
"Prince" | F.I TDX 18" + F.I 34 Row | ZSpeed Clutch + CMAK | Stillen Gen 3 | RJM V3.3 | Hotckis Front Sway | Powertrix Spoiler Add-on | Z1 SS Lines + Hood Struts
KingZTX is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2020, 03:17 PM   #2 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Jun 2014
Location: Ga
Posts: 12,189
Drives: 2013 Nismo 370z
Rep Power: 2684386
Spooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond repute
Default

You may have a dead cell in your battery. Have it checked first. Advance Auto will do it for free.
SouthArk370Z, old guy and KingZTX like this.
Spooler is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2020, 06:43 PM   #3 (permalink)
Premium Member
 
SouthArk370Z's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: South Arkansas
Posts: 8,408
Drives: 2014 Challenger
Rep Power: 320840
SouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond repute
Default

10V is too low. If the alternator is putting out 14V, it's probably not be the problem. I'm inclined to believe that you have a bad battery (see Spooler's remark above) or the charging system in not working properly. Get an OBD scan tool and see if any PIDs are showing up when the dash lights are on.

Battery voltage, with engine off, should be at least 12V. If it's dropping below that after sitting overnight, you have a bad battery or excessive parasitic load.
old guy, KingZTX and J.O. like this.
__________________
Steering Lock Links - Search The370Z Bookmarklet - FSM @ NICOclub
Mankind has progressed past the need for war but we haven't evolved that far. - NachoMahma
SouthArk370Z is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2020, 09:37 PM   #4 (permalink)
Base Member
 
KingZTX's Avatar
 
Join Date: May 2018
Location: Austin
Posts: 216
Drives: Slow, homie
Rep Power: 119820
KingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond reputeKingZTX has a reputation beyond repute
Default

Thank you guys! I'll definitely get the battery checked by Advanced Auto tomorrow.
__________________
...and tomorrow I'll try again.
"Prince" | F.I TDX 18" + F.I 34 Row | ZSpeed Clutch + CMAK | Stillen Gen 3 | RJM V3.3 | Hotckis Front Sway | Powertrix Spoiler Add-on | Z1 SS Lines + Hood Struts
KingZTX is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2020, 09:46 PM   #5 (permalink)
Ronin Samurai - Assassin
 
Rusty's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Fayettenam,Pennsyltucky
Age: 65
Posts: 32,649
Drives: 2011 Nismo GM 6M
Rep Power: 2684429
Rusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond repute
Talking

Most ECU's shut down at around 10 volts to protect themselves from voltage spikes. Check battery voltage with the engine off. Then check it in the morning. If it drops. Then you either a a load, or a bad battery. If you take one of the battery connections off and leave it sit over night and the voltage drops. Then you know you have a bad battery.
SouthArk370Z, old guy and J.O. like this.
__________________

浪人 - 殺し屋
"The Difficult Anytime, The Impossible By Appointment Only"
http://www.the370z.com/members-370z-...o-journal.html
Rusty is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2020, 09:08 AM   #6 (permalink)
Track Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Columbus OH
Posts: 612
Drives: Z34|C4LT4|C6Z06|V25
Rep Power: 3363
POS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond reputePOS VETT has a reputation beyond repute
Default

Do you have a float charger?
POS VETT is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery, Alternator or Starter issue? ShockWave Nissan 370Z Warranty / Scheduled Maintenance / Servicing / Repairs 32 05-30-2020 07:27 PM
Alternator voltage output/Battery charge voltage SteveSAS Engine & Drivetrain 16 04-13-2020 11:37 AM
iJDMTOY Exclusive Nissan 370Z 3-in-1 LED Tail light, Brake light, Reverse Light iJDMTOY Body Interior/Exterior 84 10-04-2016 07:24 AM
Alternator or Battery? 370ZAWD Nissan 370Z Warranty / Scheduled Maintenance / Servicing / Repairs 5 04-28-2015 01:09 AM
Alternator, starter, battery problems anyone? ddvette9 Engine & Drivetrain 15 02-18-2015 08:52 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2