Nissan 370Z Forum  

Z does not accelerate

While cruising at around 60mph on the highway the other day, i tried to accelarate but my Z did not seem to respond. Literally i pushed the gas pedal to

Go Back   Nissan 370Z Forum > Nissan 370Z Tech Area > Engine & Drivetrain

Like Tree133Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-21-2014, 08:04 AM   #1 (permalink)
A True Z Fanatic
 
P's_Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: PR
Posts: 1,530
Drives: Zeta
Rep Power: 465
P's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond repute
Default Z does not accelerate

While cruising at around 60mph on the highway the other day, i tried to accelarate but my Z did not seem to respond. Literally i pushed the gas pedal to the floor and was only able to go up to 65mph. I checked the oil temp thinking limp mode(although i think i couldnt make it to 60 if that was it) but temp was under 220. I stopped, turned off the car, turned the car on again, drove and everything was back to normal. After that, 3 days have passed with no issues thank God, but... Wtf?!
__________________
Zeta
P's_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2014, 08:17 AM   #2 (permalink)
A True Z Fanatic
 
P's_Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: PR
Posts: 1,530
Drives: Zeta
Rep Power: 465
P's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond repute
Default

Also, no SES light came up, coolant temp was normal, only mods are whats on my sig and these mods have more than 2 months on the car and had neverexperienced this before. I use premium 93oct fuel from the same gas station.Not sure if any of this is relevant, but just in case.
__________________
Zeta
P's_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2014, 11:43 PM   #3 (permalink)
A True Z Fanatic
 
P's_Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: PR
Posts: 1,530
Drives: Zeta
Rep Power: 465
P's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond repute
Default

Anyone? Searched but no conclusive answers found
burntz likes this.
__________________
Zeta
P's_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2014, 12:25 AM   #4 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orlando, FL
Posts: 60
Drives: '12 370Z Mag Blk 6MT
Rep Power: 12
MikeUCFL is on a distinguished road
Default

09 370z engine sputtering while accelerating

May be related?
P's_Z likes this.
__________________
Magnetic Black Touring/Sport/Navi/6MT < Stillen G3 | ZSpeed Stage 1 Clutch/Flywheel/CMAK | RJM Rev 3.2 Pedal with Tilton Master
MikeUCFL is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2014, 08:55 PM   #5 (permalink)
A True Z Fanatic
 
P's_Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: PR
Posts: 1,530
Drives: Zeta
Rep Power: 465
P's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by MikeUCFL View Post
Thanks for the link. At least i havent experienced the sputtering part(knock on wood), but the lack of response was definitely noticeable. I hope it was just a hiccup and not something that will happen again. Really dont feel like dealing with the stealership
__________________
Zeta
P's_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2014, 09:41 PM   #6 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Rockford
Posts: 129
Drives: 370 Sport
Rep Power: 7
thompsontechs is on a distinguished road
Default

Just brainstorming here, old schools guys feel free to correct me, but that type of failure feels/sounds like maybe a sensor issue as in the car thinks you are braking hard and trying to accelerate at the same time... Like I said, just thinking out loud, does the ECU cut the gas if it reads you as on the brakes and accel at the same time??? If so, perhaps you have/had a sensor/switch checking out...

JT
P's_Z likes this.

Last edited by thompsontechs; 06-23-2014 at 10:21 AM. Reason: Correct drunk typos. :P
thompsontechs is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2014, 10:34 PM   #7 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orlando, FL
Posts: 60
Drives: '12 370Z Mag Blk 6MT
Rep Power: 12
MikeUCFL is on a distinguished road
Default

Anyone know if one of those cheap elm327 OBD readers can read acceleration/brake positions? If so, you may be able to spot this using one. Otherwise, maybe cleaning out your MAF sensors with some CRC MAF cleaner could help?
P's_Z likes this.
__________________
Magnetic Black Touring/Sport/Navi/6MT < Stillen G3 | ZSpeed Stage 1 Clutch/Flywheel/CMAK | RJM Rev 3.2 Pedal with Tilton Master
MikeUCFL is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 12:39 AM   #8 (permalink)
ZeN
Base Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Malaysia
Posts: 113
Drives: 09 PW 7AT 370z
Rep Power: 10
ZeN is on a distinguished road
Default

Yes...obd2 elm327 with torque pro with paid Nissan Adv plugin theres brake switch parameter. It will let you know if your brake switch is on if its not. On off value only.
ZeN is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 01:47 AM   #9 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orlando, FL
Posts: 60
Drives: '12 370Z Mag Blk 6MT
Rep Power: 12
MikeUCFL is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by ZeN View Post
Yes...obd2 elm327 with torque pro with paid Nissan Adv plugin theres brake switch parameter. It will let you know if your brake switch is on if its not. On off value only.
Ah, good to know
__________________
Magnetic Black Touring/Sport/Navi/6MT < Stillen G3 | ZSpeed Stage 1 Clutch/Flywheel/CMAK | RJM Rev 3.2 Pedal with Tilton Master
MikeUCFL is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 08:54 AM   #10 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Rockford
Posts: 129
Drives: 370 Sport
Rep Power: 7
thompsontechs is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by MikeUCFL View Post
Ah, good to know
Be sure and let us kn ow when you get it figured out... nothing worse than having the same issue and not seeing an answer at the end.
Datsun Z likes this.
thompsontechs is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 09:49 AM   #11 (permalink)
Enthusiast Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney
Posts: 428
Drives: 11 Nissan 370Z MB M6
Rep Power: 134
juld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond reputejuld0zer has a reputation beyond repute
Default

Here's the link to my thread: HELP! Severe acceleration lag - I am just about to write up a detailed follow up so check in an hour from now.

Sounds like what i experienced twice so far and i think thompsontechs is on the right track. But several members on this forum have reported similar symptoms but different solutions. The other more common solution is replacing all camshaft position sensors and the crank angle sensor. The least satisfying solution seems to be replacing the throttle bodies (problem re-emerges shortly after, because throttle bodies were replaced as a stab in the dark solution by dealers).
Datsun Z likes this.
juld0zer is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 08:32 PM   #12 (permalink)
A True Z Fanatic
 
P's_Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: PR
Posts: 1,530
Drives: Zeta
Rep Power: 465
P's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by thompsontechs View Post
Just brainstorming here, old schools guys feel free to correct me, but that type of failure feels/sounds like maybe a sensor issue as in the car thinks you are braking hard and trying to accelerate at the same time... Like I said, just thinking out loud, does the ECU cut the gas if it reads you as on the brakes and accel at the same time??? If so, perhaps you have/had a sensor/switch checking out...

JT
Thanks for writing. Yes, i was actually able to accelerate when this happened, just not too much.
__________________
Zeta

Last edited by P's_Z; 06-23-2014 at 08:40 PM.
P's_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 08:36 PM   #13 (permalink)
A True Z Fanatic
 
P's_Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: PR
Posts: 1,530
Drives: Zeta
Rep Power: 465
P's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond reputeP's_Z has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by MikeUCFL View Post
Anyone know if one of those cheap elm327 OBD readers can read acceleration/brake positions? If so, you may be able to spot this using one. Otherwise, maybe cleaning out your MAF sensors with some CRC MAF cleaner could help?
Thanks. Ive experienced issues with dirty MAFs before, but usually the symptom is hesitation. No harm in trying this out though, as i have some CRC MAF cleaner around. 5 days of driving after the issue happened, no problems so far
__________________
Zeta
P's_Z is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 09:25 PM   #14 (permalink)
Track Member
 
chii370's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: .
Posts: 642
Drives: .
Rep Power: 12
chii370 is a splendid one to beholdchii370 is a splendid one to beholdchii370 is a splendid one to beholdchii370 is a splendid one to beholdchii370 is a splendid one to beholdchii370 is a splendid one to beholdchii370 is a splendid one to behold
Default

sounds to me the fly by wire throttle is failing in some way. they can act several different ways when they fail from not responding at all to input, to reving up and down on their own to going full bore. just my opinion.
chii370 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2014, 12:57 PM   #15 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Rockford
Posts: 129
Drives: 370 Sport
Rep Power: 7
thompsontechs is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by chii370 View Post
sounds to me the fly by wire throttle is failing in some way. they can act several different ways when they fail from not responding at all to input, to reving up and down on their own to going full bore. just my opinion.
This seems possible as well, perhaps a positioning sensor failure. The more stuff you have in the design, the more there is to fail. I do not like fly by wire stuff myself... give me a good old mechanical connection. Hey. I'm old!
thompsontechs is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ACCELERATE: REDLINE EDITION by Revolution Boi Spec Jay Movies / Celebrity Gossip / Entertainment / Music 0 09-09-2010 07:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2