Nissan 370Z Forum  

Engine codes P2096 and P2098

I installed my FI CBE and HFC's the other day on my 2014 sport touring. I have the Z1 smooth tubes and K&N filters. After about 100 miles the engine

Go Back   Nissan 370Z Forum > Tech Area > Engine & Drivetrain

Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-27-2014, 01:04 PM   #1 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Ontario , Canada
Posts: 7
Drives: 2014 370Z Touring
Rep Power: 6
achie370z is on a distinguished road
Default Engine codes P2096 and P2098

I installed my FI CBE and HFC's the other day on my 2014 sport touring. I have the Z1 smooth tubes and K&N filters. After about 100 miles the engine codes came up saying it was too lean post cat's. The front and rear 02 sensors are working and are not lazy when I read them on my OBDPro monitor. Since the HFC's have the anti fouling tubes is this creating a dead spot in the exhaust so that the sensor is not seeing the proper changes?. The car only has 7100km's. Has anyone cut the antifouling tubes off and welded a bung to pace the sensor directly into the exhaust stream and if so did it work?. I have 4 years left on the warranty and don't want to do a tune and turn them off. I have now taken the HFC's off and reinstalled the stock cats and cleared the codes. They have not returned in over 400 km's. Is there another fix that might work to help the sensors? Thanks Terry
achie370z is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2014, 02:30 PM   #2 (permalink)
A True Z Fanatic
 
SouthArk370Z's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: South Arkansas
Posts: 7,500
Drives: 2014 Challenger
Rep Power: 15479
SouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond repute
Default

Just get a tune. That should bring everything into line without turning anything off.
__________________
Steering Lock Links - Search The370Z Bookmarklet - FSM @ NICOclub
Mankind has progressed past the need for war but we haven't evolved that far. - NachoMahma
SouthArk370Z is online now   Reply With Quote
Old 09-27-2014, 03:49 PM   #3 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Jordo!'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Alfa 4C
Posts: 6,394
Drives: The Ace of Spades
Rep Power: 413
Jordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond repute
Default

^^^ That... otherwise, you'll have to experiment with varying lengths and orientations of defoulers.

Some folks have claimed to use steel wool jammed in the defoulers to further slow down the gasses with success.

As for me, uprev was the only reliable fix.

EDIT: Yours is a 2014 -- it could be that Nissan changed the detection logic. Might be tougher to fool mechanically now.
__________________
Enjoy it. Destroy it.
Jordo! is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2014, 04:10 PM   #4 (permalink)
Base Member
 
johnxxx's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Central NJ
Posts: 36
Drives: 2014 370Z PW Nismo
Rep Power: 6
johnxxx is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by achie370z View Post
I installed my FI CBE and HFC's the other day on my 2014 sport touring. I have the Z1 smooth tubes and K&N filters. After about 100 miles the engine codes came up saying it was too lean post cat's. The front and rear 02 sensors are working and are not lazy when I read them on my OBDPro monitor. Since the HFC's have the anti fouling tubes is this creating a dead spot in the exhaust so that the sensor is not seeing the proper changes?. The car only has 7100km's. Has anyone cut the antifouling tubes off and welded a bung to pace the sensor directly into the exhaust stream and if so did it work?. I have 4 years left on the warranty and don't want to do a tune and turn them off. I have now taken the HFC's off and reinstalled the stock cats and cleared the codes. They have not returned in over 400 km's. Is there another fix that might work to help the sensors? Thanks Terry

Yeah Terry... I threw the same 2 codes you did a couple of weeks back. I have a 2014 Nismo w/ Stillen CAI/FI resonated test pipes and FI 18" resonated CBE. I got uprev'd tuned and about 100 miles afterwards I threw those same 2 codes. Just returned back to my tuner and he removed so no more check engine light. There's not many choices we have when we have 3 breather mods.... think you'll find here on the forums once you go beyond 2 breather mods you'll need a tune to make things right. The ECU can adapt somewhat but it's best just to do it right and get a tune.
__________________
__________________________________________________ _________________
2014 PW Nismo #473/329whp:266wtq/UpRev tune/FI res test pipes:FI 18" res CBE/G3 CAI/RJM Clutch Pedal/Stillen front fascia with brake cooling kit/redline synthetic/magnetic oil plug/valentine one/Llumar 30% tint
johnxxx is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2014, 06:59 PM   #5 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Ontario , Canada
Posts: 7
Drives: 2014 370Z Touring
Rep Power: 6
achie370z is on a distinguished road
Default thansk for the replies

If I go the tune way with Uprev and have to return to the dealer for any work then I'll loose the tune correct. Once the tech's hook up to Consult then I imagine my tune will be gone and they will find out the ecm has been tuned. I sort of see where this is going and will have to think about the HFC's versus the stock cats. I will be going forced induction in the future so I believe we need the stock cats for supercharging anyways ( according to stillen) . With the turbo setup ( I'll go boosted performance ) how does one keep the cats to meet the exhaust emissions?. Or does no one run the cats since they take up a lot of room and also remove a lot of heat energy from the exhaust stream. Thanks Terry
BRM3D1NA likes this.
achie370z is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2014, 12:02 PM   #6 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Feb 2011
Location: Irvine
Posts: 1,682
Drives: 13 PW sport 6mt
Rep Power: 13
dP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud of
Default

I've been running my tune for about 7 months now and just started throwing this code. Cleared it once thinking it was an anomaly but it showed up again within 200mi.

Several questions come to mind from this:

1. Is it still likely a tune issue?
2. Is it possible the sensor has been fouled? I did not immediately get a tune after installing them. Drove for several thousand miles before getting a tune.
3. What other diagnostic options do I have?
4. I do not hear any engine knocking and acceleration has been fine for the most part. Is this critical since I'm driving the car daily right now since my daily is in the shop (ironic...)

Thanks for any help.
__________________
35% Hooper Optik | Takeda Attack CAI | F.I. HFC | Hotchkis Sway Bar | Stillen 24row | OS Giken Super Lock LSD | TK Shift Knob | EVO-R Carbon Diffuser
dP3NGU1N is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2014, 10:36 PM   #7 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Feb 2011
Location: Irvine
Posts: 1,682
Drives: 13 PW sport 6mt
Rep Power: 13
dP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud ofdP3NGU1N has much to be proud of
Default

So I thought I had solved the problem. I had a vacuum leak. Cleared code, drove for another 200 miles and the light came back on. Any ideas, guys?

I'm going to try cleaning MAFs tomorrow.
__________________
35% Hooper Optik | Takeda Attack CAI | F.I. HFC | Hotchkis Sway Bar | Stillen 24row | OS Giken Super Lock LSD | TK Shift Knob | EVO-R Carbon Diffuser
dP3NGU1N is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2015, 03:30 AM   #8 (permalink)
Base Member
 
BRM3D1NA's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Upland, CA
Posts: 43
Drives: 14 370Z TourS MB 6MT
Rep Power: 6
BRM3D1NA is on a distinguished road
Default

Any updates? I'm getting the same P2096 issue, FI HFC FI Catback, K&N drop-ins. Check engine light came on a few hundred miles after install. Reset and came back on after another few hundred miles.. Did a tune solve anyone's problem?
BRM3D1NA is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2015, 05:49 AM   #9 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Jordo!'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Alfa 4C
Posts: 6,394
Drives: The Ace of Spades
Rep Power: 413
Jordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond reputeJordo! has a reputation beyond repute
Default

^^^ only those already stated.

It's not clear to me that dp3ngu1n had the detection logic turned off with his tune. That might have been the problem.
__________________
Enjoy it. Destroy it.
Jordo! is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2015, 12:51 PM   #10 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Dragon_Ball_Z's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Mississippi
Posts: 1,116
Drives: Nismo& Sport/Touring
Rep Power: 12
Dragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond reputeDragon_Ball_Z has a reputation beyond repute
Default

Any updates guys? Bad 02 sensors? Bad maf possibly?
__________________
Build in Progress
Dragon_Ball_Z is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2016, 01:26 PM   #11 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Orlando
Posts: 43
Drives: 2016 370z Sport
Rep Power: 4
ChrisRoman is on a distinguished road
Default

Any updates whether it's the defoulers or tune. Installed FI fatback 12" resonators and motordyne ART TP's and my Service engine soon light came on last night after about 500 miles and got the P2096 code.
__________________
ARK Grip V2. Motordyne ART TPs. Stillen Gen 3's. Evo-R CF Rear Diffuser. ARK GT-S Springs. 20mm/25mm Spacers. GT-R Push Start Button. AVH-4200NEX. 324whp/258tq
ChrisRoman is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2016, 02:13 PM   #12 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Z-Girl 12's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Florida
Posts: 4,105
Drives: Spirited
Rep Power: 11711
Z-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond repute
Default

I just installed hfcs, z1 headers, cai and did an Uprev tune and after 100 miles I got the same code. Will reach out to Z1 on Monday to check my options. Car feels amazing though.
__________________
2012 Z-SOLD
2014 Nismo #565 Fast Intentions CBE/HFC/Swift/SPC/RJM/H&R-15/20mm/Z1 CAI/Headers/Intake Manifold w/Uprev Tune 328.31whp/263.64tq
Z-Girl 12 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2016, 04:16 PM   #13 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Austin
Posts: 55
Drives: 2016 Sport Tech 7AT
Rep Power: 11
JohnnyBgood is on a distinguished road
Default

Hey, guys. In the same boat here. Drop in filters, Berk HFC, Fast Intentions exhaust. Had an UpRev tune about 2,000 miles ago. Just started throwing the P2066 and P2098 codes.

Question--I cleared the codes for now, but I'm assuming they'll come back. I don't have to worry about passing inspection until 4/2018. If I clear the codes right before inspection, will it pass a smog test? Or are the codes "stored" in the ECU somewhere until the problem is actually fixed?
__________________
2009 Z2016 Z
JohnnyBgood is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2016, 04:47 PM   #14 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Z-Girl 12's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Florida
Posts: 4,105
Drives: Spirited
Rep Power: 11711
Z-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond repute
Default

Full system lean, just got cable from Z1 and they will correct for me next week.
__________________
2012 Z-SOLD
2014 Nismo #565 Fast Intentions CBE/HFC/Swift/SPC/RJM/H&R-15/20mm/Z1 CAI/Headers/Intake Manifold w/Uprev Tune 328.31whp/263.64tq
Z-Girl 12 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2016, 07:27 PM   #15 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Z-Girl 12's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Florida
Posts: 4,105
Drives: Spirited
Rep Power: 11711
Z-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond reputeZ-Girl 12 has a reputation beyond repute
Default

Just got my Uprev cable from John at Z1. He will fix it for me next week. Stay tuned
__________________
2012 Z-SOLD
2014 Nismo #565 Fast Intentions CBE/HFC/Swift/SPC/RJM/H&R-15/20mm/Z1 CAI/Headers/Intake Manifold w/Uprev Tune 328.31whp/263.64tq
Z-Girl 12 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Paint Codes Imperial Nismo 370Z 9 07-23-2015 11:42 AM
Codes bm37Oz Nissan 370Z Warranty / Scheduled Maintenance / Servicing / Repairs 2 02-17-2014 12:39 AM
Codes JMac88 Intake/Exhaust 11 07-01-2011 10:34 AM
Axel Codes Asquarecan Engine & Drivetrain 5 05-20-2011 04:46 AM
car codes 370zproject Other Vehicles 1 03-09-2010 01:02 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2