Nissan 370Z Forum  

Limp mode or something else?

I wanted to see if anyone else has experienced this. I am not sure if this is "limp mode" or something else. When I read on this forum about members'

Go Back   Nissan 370Z Forum > Nissan 370Z Tech Area > Engine & Drivetrain

Like Tree1Likes
  • 1 Post By Jhill

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-15-2021, 05:36 PM   #1 (permalink)
Base Member
 
tchertel's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
Location: California
Posts: 66
Drives: 2014 SC 370z
Rep Power: 3
tchertel is on a distinguished road
Default Limp mode or something else?

I wanted to see if anyone else has experienced this. I am not sure if this is "limp mode" or something else. When I read on this forum about members' cars in limp mode it seems like they cannot get the car over 3000 RPMs. I am experiencing something a little different. When my car freaks out, I can still run through the entire RPM range with no issues however it feels like I have an extremely weak 4-cylinder under the hood. Also, I do not get any check engine lights and the idle RPMs will jump to 1500. If I turn off the car, wait about 15 seconds and start it again, the issue goes away. My tuner stated it could be transmission storing a code and suggested I have the transmission scanned, I plan to do this no matter what however this, what I call, limp mode only happens with his tune and it is not consistent when it happens. If I install the Stillen tune back in the car, this issue does not occur at all.

Has anyone else seen this? I do have the 7AT trans in this car.
__________________
2014 370z Touring Sport, Stillen supercharger, cat-back and oil cooler
tchertel is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2021, 06:35 PM   #2 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Jun 2014
Location: Ga
Posts: 12,370
Drives: 2013 Nismo 370z
Rep Power: 2684386
Spooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond repute
Default

Yes, I had something similar. I replaced both throttle bodies and fixed the issue.
Spooler is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2021, 08:14 PM   #3 (permalink)
Track Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: San jose
Posts: 809
Drives: 2013 370z sport
Rep Power: 25
Jhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond reputeJhill has a reputation beyond repute
Default

So first get the code data so you know what information is there but second the part that should be a sign is you say it doesn’t happen on the old tune and only his. Whenever I diagnosed cars if something doesn’t happen with one part (in this case tune) and does with another then that would lead me to the direction of the problem part. If engine, TB’s, supercharger are all the same yet works with one and not the other then I’d be very hesitant to replace hard parts that are working perfectly fine in one scenario vs another.
SouthArk370Z likes this.
Jhill is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2021, 09:46 PM   #4 (permalink)
Base Member
 
tchertel's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
Location: California
Posts: 66
Drives: 2014 SC 370z
Rep Power: 3
tchertel is on a distinguished road
Default

Myself I am convinced that it has something to do with the tune but since I have stored or pending codes, I will have to get the tranny scanned at least to be sure there is nothing stored there. If nothing is stored in the tranny then I can go the tuner with that and say that the tune is the issue. I would imagine if I had a TB or some other engine component issue that I would get a CEL.
__________________
2014 370z Touring Sport, Stillen supercharger, cat-back and oil cooler
tchertel is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2021, 10:05 PM   #5 (permalink)
Ronin Samurai - Assassin
 
Rusty's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Fayettenam,Pennsyltucky
Age: 65
Posts: 32,861
Drives: 2011 Nismo GM 6M
Rep Power: 2684430
Rusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond reputeRusty has a reputation beyond repute
Question

Who tune it?
__________________

浪人 - 殺し屋
"The Difficult Anytime, The Impossible By Appointment Only"
http://www.the370z.com/members-370z-...o-journal.html
Rusty is online now   Reply With Quote
Old 07-15-2021, 11:14 PM   #6 (permalink)
Base Member
 
tchertel's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
Location: California
Posts: 66
Drives: 2014 SC 370z
Rep Power: 3
tchertel is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Rusty View Post
Who tune it?
Turbo Joe Tuned.

He got some great horsepower and torque out of this car; he gave me two maps, one for the cooler weather and one for the hot weather and also gave me two-step. However, I noticed that my 7AT never liked his tunes and this could be where the problem lies. After I got tuned, a few days late, I noticed that going from 3rd to 4th would always slip (rev high) when leaving 3rd and going into 4th; the only time it did not is when I was hard on the gas. He made adjustments and I had the tranny fluid changed (was due anyway 35k) and it kept doing the same thing, go back to Stillen and no more. The last tune I got from him the car did not slip anymore but shifts are really strong but I still ended up going into this limp mode about a month after downloading the tune. I am sure this is the connection, I just don't know why the tranny does not like his tune and the Stillen tune shifts fine.
__________________
2014 370z Touring Sport, Stillen supercharger, cat-back and oil cooler
tchertel is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Limp mode Viper1 Engine & Drivetrain 6 08-03-2019 09:53 PM
Limp Mode Wabbyyy Engine & Drivetrain 6 04-26-2013 12:08 AM
Did my car go into limp mode? Fabsnoop Engine & Drivetrain 9 01-25-2013 11:08 PM
Limp Mode and FI wind.zero Forced Induction 16 10-13-2012 06:54 PM
Limp mode @ 3.5k rpm; no cel zilent_jay Nissan 370Z General Discussions 56 08-28-2012 10:44 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2