Nissan 370Z Forum  

No Cruise?

Hey Guys, So over the past year my cruise has been starting to cut out more and more to the point its at now where it will not even set.

Go Back   Nissan 370Z Forum > Tech Area > Engine & Drivetrain

Like Tree7Likes
  • 2 Post By phunk
  • 1 Post By SouthArk370Z
  • 2 Post By DEpointfive0
  • 1 Post By Mitco39
  • 1 Post By phunk

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-15-2016, 07:57 PM   #1 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Mitco39's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Edmonton Alberta Canada
Posts: 2,089
Drives: 40th 370z
Rep Power: 128
Mitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond repute
Default No Cruise?

Hey Guys,

So over the past year my cruise has been starting to cut out more and more to the point its at now where it will not even set. I can turn it on but when I try to select set on the wheel nothing happens. I know the button on the wheel because I can switch maps and whatnot with no issues.

Clutch switches are good (otherwise it wouldnt start)
Brake switch maybe? Anyone else been through this before?


I am going to read out the tunes with ecutek tonight and see if there are any. I was hoping it was uprev possibly causing some issues but nope.

Anyone every had to troubleshoot their cruise?

Thanks in advance!

Mitch
__________________
2007 Chevy Duramax - EFILive Tuned By Me
2010 40th W/ Nav - Boosted Performance - UpRev Tuned By Me
The Mrs. Ride -2012 335XI N55 BMW - Cobb Tuned By Me, Built by her
My Build --> http://www.the370z.com/members-370z-...39s-build.html
Mitco39 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2016, 08:29 PM   #2 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 3,462
Drives: 370
Rep Power: 18289
phunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond repute
Default

Make sure your top clutch switch is being depressed. Starting does not indicate the top clutch switch is adjusted correctly. You gotta get under there and see for yourself. If you have the adjustable clutch pedal, when you adjust it you often need to re-set the top clutch switch. betcha this is whats up!

i would assume if your brake switch was the problem, your brake lights would be stuck on?
axmea? and Mitco39 like this.
__________________
Charles @ CJ Motorsports : Website | Facebook | Instagram | YouTube
Home of the 9 second, stock longblock, stock drivetrain 6MT 370z. 9.91 @ 142mph
phunk is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2016, 08:39 PM   #3 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Mitco39's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Edmonton Alberta Canada
Posts: 2,089
Drives: 40th 370z
Rep Power: 128
Mitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by phunk View Post
Make sure your top clutch switch is being depressed. Starting does not indicate the top clutch switch is adjusted correctly. You gotta get under there and see for yourself. If you have the adjustable clutch pedal, when you adjust it you often need to re-set the top clutch switch. betcha this is whats up!

i would assume if your brake switch was the problem, your brake lights would be stuck on?
Your right, I had it backwards in my head. I will check the clutch switch right now.

I know in the diesels there is like 4-5 circuits in there for redundancy, not sure if this is the same, but I do have a service manual that would tell me.

Thanks again Charles.
__________________
2007 Chevy Duramax - EFILive Tuned By Me
2010 40th W/ Nav - Boosted Performance - UpRev Tuned By Me
The Mrs. Ride -2012 335XI N55 BMW - Cobb Tuned By Me, Built by her
My Build --> http://www.the370z.com/members-370z-...39s-build.html
Mitco39 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2016, 09:22 PM   #4 (permalink)
A True Z Fanatic
 
SouthArk370Z's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: South Arkansas
Posts: 8,084
Drives: 2014 Challenger
Rep Power: 203396
SouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond reputeSouthArk370Z has a reputation beyond repute
Default

There may be two switches on the brake pedal also. Maybe not. FSM will tell you for sure. In any case, the brake and clutch switches is where I'd start looking.
Mitco39 likes this.
__________________
Steering Lock Links - Search The370Z Bookmarklet - FSM @ NICOclub
Mankind has progressed past the need for war but we haven't evolved that far. - NachoMahma
SouthArk370Z is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2016, 10:15 PM   #5 (permalink)
Premium Member Bitches
 
DEpointfive0's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: SoCal
Posts: 14,825
Drives: a lot
Rep Power: 17147
DEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond reputeDEpointfive0 has a reputation beyond repute
Default

I have a thread on this.

Mine was the brake pedal adjustment. Put your foot behind the brake pedal and pull up. If it turns on, you need to make a simple adjustment. I haven't a f˙cking clue what you need to adjust because the dealer did it for me, but it must've been easy because the guy bent down with a maybe 10 or 12mm socket, twisted whatever and done
axmea? and Mitco39 like this.
__________________
Do YOU want to know what/where I got my username from?
( Click to show/hide )
DEpointfive0 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2016, 11:35 AM   #6 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Mitco39's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Edmonton Alberta Canada
Posts: 2,089
Drives: 40th 370z
Rep Power: 128
Mitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond repute
Default

I believe you were right charles, I looked at the clutch switch and it looks ok, its not perfectly lined up (I have the aftermarket clutch pedal). But while driving I sucked up on the clutch pedal with my foot and it started working. So I will pull the switch and try to realign it better.

Also my Gear selector stopped working but ill make a new thread. lol.
DEpointfive0 likes this.
__________________
2007 Chevy Duramax - EFILive Tuned By Me
2010 40th W/ Nav - Boosted Performance - UpRev Tuned By Me
The Mrs. Ride -2012 335XI N55 BMW - Cobb Tuned By Me, Built by her
My Build --> http://www.the370z.com/members-370z-...39s-build.html
Mitco39 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2016, 01:38 PM   #7 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 3,462
Drives: 370
Rep Power: 18289
phunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond repute
Default

Another thing that happens, but only after a long time of the top clutch switch not engaging, is the S Mode will default. I rarely use cruise, so after making a large adjustment to my pedal one summer I didn't notice anything was up until my S Mode "randomly" stopped working. I was just wtf about it for maybe a week until I went to use the cruise and it didn't work, and then a lightbulb came on over my head.
GaleForce likes this.
__________________
Charles @ CJ Motorsports : Website | Facebook | Instagram | YouTube
Home of the 9 second, stock longblock, stock drivetrain 6MT 370z. 9.91 @ 142mph
phunk is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2016, 05:19 PM   #8 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Mitco39's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Edmonton Alberta Canada
Posts: 2,089
Drives: 40th 370z
Rep Power: 128
Mitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond repute
Default

Ill grab a video of what its doing, in 2nd its quickly flipping back between 2 and 4, same thing happens when in 1st, it will bounce between 1-3.

Essentially its acting like the gear sensor is off but a hair. If I could slide it to the left it would fix all my issues. Again ill start a new thread when I get a vid of it haha
__________________
2007 Chevy Duramax - EFILive Tuned By Me
2010 40th W/ Nav - Boosted Performance - UpRev Tuned By Me
The Mrs. Ride -2012 335XI N55 BMW - Cobb Tuned By Me, Built by her
My Build --> http://www.the370z.com/members-370z-...39s-build.html

Last edited by Mitco39; 04-16-2016 at 05:30 PM.
Mitco39 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2016, 05:21 PM   #9 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 3,462
Drives: 370
Rep Power: 18289
phunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond reputephunk has a reputation beyond repute
Default

I dont know if there is much doubt that a problem like that could be anything other than the shifter position sensors.
__________________
Charles @ CJ Motorsports : Website | Facebook | Instagram | YouTube
Home of the 9 second, stock longblock, stock drivetrain 6MT 370z. 9.91 @ 142mph
phunk is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2016, 05:42 PM   #10 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Mitco39's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Edmonton Alberta Canada
Posts: 2,089
Drives: 40th 370z
Rep Power: 128
Mitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond reputeMitco39 has a reputation beyond repute
Default

Yeah I was looking through the service manual and there seem so to be no adjustment on it. It started doing it last year and has slowly gotten worse. Transmission doesn't miss a beat tho. Ill get a video of it tonight if I take the car out.

Also, you dont realize how spoiled you are with S-Mode till you lose it. lol
__________________
2007 Chevy Duramax - EFILive Tuned By Me
2010 40th W/ Nav - Boosted Performance - UpRev Tuned By Me
The Mrs. Ride -2012 335XI N55 BMW - Cobb Tuned By Me, Built by her
My Build --> http://www.the370z.com/members-370z-...39s-build.html
Mitco39 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2016, 10:58 PM   #11 (permalink)
Track Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: New Jersey
Posts: 997
Drives: 11 Nissan 370Z BS M6
Rep Power: 10
PharmDZ is on a distinguished road
Default

Mine was the brake switch. I adjusted it and it was good for a while but it went out again and just needed a new switch from Nissan.
PharmDZ is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2016, 10:10 AM   #12 (permalink)
Drives below cars ability
 
mults's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Cleveland, OH
Age: 65
Posts: 1,830
Drives: 2010 (40th) #706
Rep Power: 16881
mults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond reputemults has a reputation beyond repute
Default

I was having random starting issues and it seems to have gone away after I adjusted the clutch switch per the factory service manual. Took about 5 minutes with a 14mm wrench.
__________________
mults
40th Anniversary 'Z', 312.06HP/260.58TQ (Dynosty EcuTek Tune)
Build Date/Number: 1/27/2010 #706
Berk HFC + CBE, R2C CAI, Clear Bra, Cleveland Z Club
mults is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mid-Atlantic Cruise: Spooktacular Mega-Cruise RandyD Mid-Atlantic Region 223 10-31-2011 12:17 AM
Mid-Atlantic Cruise: The Skyline Drive Mega-Cruise RandyD Mid-Atlantic Region 240 09-14-2011 04:48 PM
Mid-Atlantic Cruise: The Frederick to Towson Mega-Cruise shadoquad Mid-Atlantic Region 267 07-23-2011 12:17 PM
Z Cruise? JC671 Guam 11 03-10-2011 01:42 AM
Who's up to cruise? chops Northern California Region 20 02-06-2011 07:02 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2