Nissan 370Z Forum  

Weird (and annoying) A/C Issue

Hi guys, Not sure if I'm the only one experiencing this. My A/C normally works OK and as expected. HOWEVER, when the weather is TOO hot outside and my oil

Go Back   Nissan 370Z Forum > Nissan 370Z Tech Area > Engine & Drivetrain

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-25-2015, 11:19 AM   #1 (permalink)
Track Member
 
pty370z's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Panama City, Panama
Posts: 654
Drives: over the speed limit
Rep Power: 13
pty370z will become famous soon enoughpty370z will become famous soon enough
Question Weird (and annoying) A/C Issue

Hi guys,

Not sure if I'm the only one experiencing this.

My A/C normally works OK and as expected.

HOWEVER, when the weather is TOO hot outside and my oil temps rise to the 200F range, the A/C compressor simply starts to act up and shuts down randomly and after a little while turns back on, and shuts off again, and so on.

The A/C fan blowers continue to work, it's the compressor itself that stops functioning. So, when it turns off, the "A/C" it's simply blowing "hot" air, and starts blowing "cool" air again once the compressor turns back on.

It becomes a cycle and ranges between 30 seconds to a full minute until it shuts down again and same for it to turn back on.

It will happen whether I'm driving or in traffic, but it's more common during traffic.

I almost never get oil temps above 195F because I have an oil cooler installed and I've noticed that as long as I'm there or below that temp, A/C works perfectly.

Any insights on what this might be?

Thanks in advance for your input.
__________________
2010 Solid Red 370Z * Touring-Sport-6MT * Black Interior
Performance: STILLEN * BERK * UR * MISHIMOTO * K&N * Z1 * ZSPEED * UPREV * DBA
Interior: GT-R Red Start/Stop Button * MSA Floor Mats * PW:JDM
Exterior: INGS+1 * SEIBON * FUJIMURA * PW:JDM * UAM * KICS * VOLK
pty370z is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2015, 11:49 AM   #2 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Aug 2009
Location: N/A
Posts: 76,801
Drives: N/A
Rep Power: 141517
kenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond repute
Default

is that a stillen gen3 intake? check a/c line in the vicinity for leaks?

the compressor does turn on and off normally though...it's not constantly on.
kenchan is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2015, 12:41 PM   #3 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Aug 2009
Location: N/A
Posts: 76,801
Drives: N/A
Rep Power: 141517
kenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond reputekenchan has a reputation beyond repute
Default

kenchan is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2015, 01:34 PM   #4 (permalink)
Track Member
 
pty370z's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Panama City, Panama
Posts: 654
Drives: over the speed limit
Rep Power: 13
pty370z will become famous soon enoughpty370z will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by kenchan View Post
is that a stillen gen3 intake? check a/c line in the vicinity for leaks?

the compressor does turn on and off normally though...it's not constantly on.
Yes, I do have a Stillen Gen 3 intake, I'll check the line..

I know the compressor does that, but what is not normal is that, when it shuts off, the fans continue to blow air but not "cool" air anymore, but warm or hot.. and when it turns back on, then "cool" air starts blowing again...
__________________
2010 Solid Red 370Z * Touring-Sport-6MT * Black Interior
Performance: STILLEN * BERK * UR * MISHIMOTO * K&N * Z1 * ZSPEED * UPREV * DBA
Interior: GT-R Red Start/Stop Button * MSA Floor Mats * PW:JDM
Exterior: INGS+1 * SEIBON * FUJIMURA * PW:JDM * UAM * KICS * VOLK
pty370z is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2015, 07:02 PM   #5 (permalink)
A True Z Fanatic
 
Join Date: Jun 2014
Location: Claxton, Ga
Posts: 9,392
Drives: 2013 Nismo 370z
Rep Power: 2368546
Spooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond reputeSpooler has a reputation beyond repute
Default

You Sir are low on R134a, the real question is why. Where is the leak. May be as stated above.
Spooler is online now   Reply With Quote
Old 02-25-2015, 07:12 PM   #6 (permalink)
Enthusiast Member
 
Smashley's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Maryland
Posts: 345
Drives: mt/sport/tour MB
Rep Power: 8
Smashley is on a distinguished road
Default

That sucks.... my compressor wont kick on whatsoever
Smashley is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2015, 06:26 AM   #7 (permalink)
A True Z Fanatic
 
DjSquall's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Tottenham, ON
Age: 32
Posts: 1,340
Drives: My first car
Rep Power: 18
DjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond reputeDjSquall has a reputation beyond repute
Default

Your coolant temp may be getting too high and trips the AC on high pressure. If it was low on freon, it would shut off quickly at any temp.

It doesn't cost much to pull the charge, pressure test, and refill your AC. I would do that first, just to eliminate the guess work. Then, once you know your AC system is 100% properly charged and leak free, I would look at lowering your coolant temps by a few degrees
__________________

My Z did p0rn
DjSquall is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2015, 10:03 AM   #8 (permalink)
Track Member
 
pty370z's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Panama City, Panama
Posts: 654
Drives: over the speed limit
Rep Power: 13
pty370z will become famous soon enoughpty370z will become famous soon enough
Default

Thank you for your suggestions, I will check on this and update.
__________________
2010 Solid Red 370Z * Touring-Sport-6MT * Black Interior
Performance: STILLEN * BERK * UR * MISHIMOTO * K&N * Z1 * ZSPEED * UPREV * DBA
Interior: GT-R Red Start/Stop Button * MSA Floor Mats * PW:JDM
Exterior: INGS+1 * SEIBON * FUJIMURA * PW:JDM * UAM * KICS * VOLK
pty370z is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2015, 10:12 AM   #9 (permalink)
Premium Member
 
nomodsjk's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: martinsburg wv
Posts: 2,073
Drives: 2011 370z MB/7at
Rep Power: 19958
nomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond reputenomodsjk has a reputation beyond repute
Default

Too hot.... Everybody got problems... Just kidding. I'm freezing my *** off up here
nomodsjk is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2015, 06:17 AM   #10 (permalink)
Base Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Houston, TX
Posts: 23
Drives: 1977 REPU White M5
Rep Power: 9
jm1fd is on a distinguished road
Default

How many non-factory heat exchangers have you installed in front of the condenser?

It sounds like it is shutting down because the high side pressure is too high, probably because of intercoolers/oil coolers/etc dumping heat in front of the condenser, preventing it from being able to shed heat like it should. The pressure of R-134a goes up pretty dramatically past about 120 F.
jm1fd is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2015, 07:19 AM   #11 (permalink)
A True Z Fanatic
 
JWillis72's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Fort Myers FL
Posts: 2,002
Drives: 2009 370Z yellow 7AT
Rep Power: 41
JWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond reputeJWillis72 has a reputation beyond repute
Default

My cars A/C didn't work right when the car got hot, I would work on cooling the car. Your seeing 220 on the street with a oil cooler? Maybe a larger cooler would help? That seems high for a N/A car with a cooler to me.
JWillis72 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2015, 08:49 AM   #12 (permalink)
Track Member
 
pty370z's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Panama City, Panama
Posts: 654
Drives: over the speed limit
Rep Power: 13
pty370z will become famous soon enoughpty370z will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by jm1fd View Post
How many non-factory heat exchangers have you installed in front of the condenser?

It sounds like it is shutting down because the high side pressure is too high, probably because of intercoolers/oil coolers/etc dumping heat in front of the condenser, preventing it from being able to shed heat like it should. The pressure of R-134a goes up pretty dramatically past about 120 F.
I only have the oil cooler, nothing else. It is the Z1 34-row oil cooler.


Quote:
Originally Posted by JWillis72 View Post
My cars A/C didn't work right when the car got hot, I would work on cooling the car. Your seeing 220 on the street with a oil cooler? Maybe a larger cooler would help? That seems high for a N/A car with a cooler to me.
No, not that high. The oil temp. never gets past 200 F. I have the Z1 34-row oil cooler, I think that's as far as I can go on oil cooler, haha..
__________________
2010 Solid Red 370Z * Touring-Sport-6MT * Black Interior
Performance: STILLEN * BERK * UR * MISHIMOTO * K&N * Z1 * ZSPEED * UPREV * DBA
Interior: GT-R Red Start/Stop Button * MSA Floor Mats * PW:JDM
Exterior: INGS+1 * SEIBON * FUJIMURA * PW:JDM * UAM * KICS * VOLK
pty370z is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle Issue (P0300), and weird noise. Bad Boy Engine & Drivetrain 24 10-30-2018 01:38 AM
Weird Shifter Issue coloradoz Engine & Drivetrain 12 12-28-2014 05:29 PM
weird issue after replacing radiator hoses boomboom Engine & Drivetrain 37 10-27-2014 05:19 AM
'09 Touring Nav. Unit: Weird Issue Need Advice! bkunzi01 Audio & Video 2 06-26-2014 10:31 PM
weird issue (maybe)? Z_ealot Engine & Drivetrain 4 10-01-2012 11:46 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2