Nissan 370Z Forum  

Throttle Cut at 3500 RPM

I've just gotten my car back and I've been putting breakin mileage on it, but I've run into a curious issue. Once the car has been driven a short distance,

Go Back   Nissan 370Z Forum > Nissan 370Z Tech Area > Engine & Drivetrain

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-30-2016, 11:05 PM   #1 (permalink)
Enthusiast Member
 
ban25's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SF, CA
Posts: 339
Drives: 17 C7 Z06 M7
Rep Power: 61
ban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond repute
Default Throttle Cut at 3500 RPM

I've just gotten my car back and I've been putting breakin mileage on it, but I've run into a curious issue. Once the car has been driven a short distance, roughly 9 miles or so, the throttle will cut off at precisely 3500 RPM for roughly 2-3 seconds. There are no other error indications and no DTCs. If I restart the car, it will provide full range of throttle for another several miles before again cutting off at 3500 RPM.

My car is tuned with EcuTek, so one thought I had was that this is Valet Mode kicking in. However, I'm not on the valet mapping, so all should be normal. That said, I haven't driven the car in 7 months and don't even really remember how to turn valet mode off, if it is on.

Another theory is severe limp mode, but again, there's no SES light and my oil temperature is reading 180F.

Any thoughts?

Cheers,

-Brian
__________________
2017 Corvette Z06 7MT | 1LE | Stage 3 | DSCSport
ban25 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2016, 01:38 AM   #2 (permalink)
Track Member
 
Join Date: May 2014
Location: Riverside
Posts: 576
Drives: 40th 370Z
Rep Power: 8
lj909 is on a distinguished road
Default

Does it cut or does it start bliping like launch mode? I had a software glitch like this where launch would activate while driving. My tuner had a patch file to fix it.
__________________
PW 07 HR350Z R.I.P. Totaled by 82yr old woman
2010 40th Anniversary 370Z
lj909 is online now   Reply With Quote
Old 07-31-2016, 01:57 AM   #3 (permalink)
Enthusiast Member
 
ban25's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SF, CA
Posts: 339
Drives: 17 C7 Z06 M7
Rep Power: 61
ban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by lj909 View Post
Does it cut or does it start bliping like launch mode? I had a software glitch like this where launch would activate while driving. My tuner had a patch file to fix it.
It's a full on cut, but that's a good point. I haven't stayed on the throttle to see if it'll blip like on launch mode. I'll try that tomorrow...
__________________
2017 Corvette Z06 7MT | 1LE | Stage 3 | DSCSport
ban25 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2016, 08:50 PM   #4 (permalink)
Enthusiast Member
 
ban25's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SF, CA
Posts: 339
Drives: 17 C7 Z06 M7
Rep Power: 61
ban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond reputeban25 has a reputation beyond repute
Default

This issue went away as mysteriously as it appeared. Unfortunately, now the car refuses to start -- I suspect the fuel pump (hopefully the OEM one didn't break!).
__________________
2017 Corvette Z06 7MT | 1LE | Stage 3 | DSCSport
ban25 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2019, 09:55 PM   #5 (permalink)
Enthusiast Member
 
Nismodean's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Washington
Posts: 311
Drives: 2009 Blk 370Z Sport
Rep Power: 11
Nismodean will become famous soon enough
Default

I've been having that exact same issue since 2011! It's so random when it happens and it always go away after the car is off for a bit. My car has no tune with only headers and exhaust added. ANY info to help diagnose this would be greatly appreciated!
__________________
The Truth, it hurts sometimes. FI LTH & FI CF CBE. This is a 370Z forum, if I want to fling poo at another brand of car and your feelings get hurt, then you're hanging out in the wrong forum (cry elsewhere).
Nismodean is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2019, 11:10 PM   #6 (permalink)
A True Z Fanatic
 
cv129's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Dallas, TX
Posts: 2,523
Drives: 09 Nismo, 16 Nismo
Rep Power: 47265
cv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond reputecv129 has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Nismodean View Post
I've been having that exact same issue since 2011! It's so random when it happens and it always go away after the car is off for a bit. My car has no tune with only headers and exhaust added. ANY info to help diagnose this would be greatly appreciated!
FYI, op has since had a complete rebuild and then sold his car. Good luck, hope some other members can help you on this.
__________________
Setrab | RE-71 | SPL | JRZ | Nismo | ARK | Whiteline | RacingBrake | CJM Oil Pan | Ti shield
cv129 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3500 RPM limit issue TedB370z Engine & Drivetrain 32 09-02-2015 04:52 PM
slight rattling at 3000 to 3500 rpm Shamrock Engine & Drivetrain 15 03-18-2015 12:11 PM
Cant rev pass 3500 rpm HELP tru_Asiatik Engine & Drivetrain 20 06-14-2014 01:03 AM
370Z FI Throttle Response: Boost vs. Throttle Position DIGItonium Forced Induction 9 01-23-2011 08:49 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2